Het belang van een goede koffiebonenmaler

De perfecte koffie is afhankelijk van verschillende factoren. Zo wordt de smaak niet alleen beïnvloed door de kwaliteit van de koffiebonen of de machine. Ook de maling is erg belangrijk. De grofheid van de maling is zeer bepalend voor de smaak van uw koffie. Voor welke maling u kiest, hangt af van de soort koffie die u wilt zetten. Wanneer een koffiebonenmaler de bonen niet gelijkmatig maalt, heeft dit negatieve gevolgen voor de smaak. Voor een barista is een goede koffiebonenmaler dus een must.
cook&boon coffee
beans.jpg

Waarom een koffiebonenmaler gebruiken?

De echte koffieliefhebber is al overtuigd: een espresso van vers gemalen koffiebonen is een stuk lekkerder dan vooraf gemalen koffie. Maar klopt dit eigenlijk wel? Absoluut! In koffiebonen zitten een hoop smaken, geuren en aroma’s . De boon heeft zelf karakteristieke kenmerken en ook het brandingsproces is bepalend. De smaken en aroma’s komen pas vrij wanneer de boon gemalen wordt. Het probleem is dat de smaak en geur ook vrij snel weer vervliegen. Om die reden wordt koffie vaak vacuüm verpakt. Zo wordt de smaak zo goed mogelijk behouden. Door bonen zelf te malen heeft u dus buitengewoon verse koffie en dat proeft u!

Verschillende soorten koffiemolens

Vroeger werden koffiebonen gemalen met ouderwetse handmolens. Deze ouderwetse molens werken erg goed. Het malen van de bonen met een handmolen kost alleen erg veel tijd en ze zijn niet erg praktisch voor grotere porties. Voor professioneel gebruik zijn er daarom elektrische koffiebonenmalers. Deze elektrische koffiemolens zijn onder te verdelen in twee verschillenden soorten: een koffiebonenmaler met reservoir en een zogenaamde ‘grind on demand’ molen.


Een koffiebonenmaler met reservoir heeft een opvangbakje. Bij het malen van bonen in deze koffiemolen verplaatst de gemalen koffie zich naar het reservoir. Als het reservoir gevuld is, stopt de molen met malen. De filterdrager wordt vervolgens onder het reservoir geplaatst om koffie te zetten. Een ‘grind on demand’ molen heeft geen reservoir. Hier wordt de filterdrager direct onder molen geplaatst. Bij het plaatsen van de filterdrager begint de molen te malen en valt de gemalen koffie rechtstreeks in de filterdrager.


Zoals eerder aangegeven vervliegen de smaak en aroma’s van koffie wanneer de boon gemalen wordt. Om die reden adviseren wij doorgaans de ‘grind on demand’ koffiemolen.

cook&boon machine

Waar moet u op letten bij een koffiebonenmaler?

De juiste maling hangt dus af van de koffie die u wilt zetten. Zo wordt een espresso zeer fijn gemalen en is filterkoffie een stuk grover. Er geldt: hoe fijner de maling hoe sterker de smaak. Is uw koffie te slap? Neem dan een fijnere maling. Is hij te sterk? Maak dan de maling iets grover. Bij een goede koffiebonenmaler moet u dus de fijnheid van de maling kunnen bepalen. Het gelijkmatig malen is ook belangrijk. Daarnaast zijn er tegenwoordig tal van extra opties die het malen een stuk makkelijker maken. Zo kunt u bij sommige koffiebonenmalers vooraf het aantal kopjes bepalen en rechtstreeks in de filterdrager malen. De betere apparaten zijn eenvoudig te bedienen, voorzien van een LCD-scherm en makkelijk te onderhouden.


Bent u overtuigd van het belang van een goede koffiebonenmaler en wilt u hier graag mee aan de slag? Of bent u op zoek naar een tweede koffiebonenmaler en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons.

Sitemap