favo Zomers drankje: iced coffee vs cold brew

 

IJSKOFFIE of cold brew koffie?

 

IJskoffie wint sterk aan populariteit: het is hét trendy drankje bij warm weer! Met deze indian summer zit je helemaal goed als je dit aan je gasten serveert! Alleen, welke versie moet je nou hebben?

 

Ga je voor een iced coffee of de cold brew coffee? Wat is het verschil tussen deze koffievarianten en hoe maak je dit? Ontdek het in deze blog.

 

Iced coffee


Iced koffie is koffie die op de normale manier wordt gezet en daarna over een glas met bolletjes ijs wordt geschonken. Een andere optie is dat je de koffie even terug koelt in de koelkast en daarna over het ijs schenkt. Bij iced coffee wordt vaak een bolletje ijs gebruikt.

 

COLD BREW

 

Cold brew is echter een totaal andere manier om ijskoffie te maken. Hierbij wordt de koffie koud gebrouwen. De koffie wordt dus met koud water ipv warm water gezet, je laat de koffie ongeveer 12 uur trekken in water wat op kamertemperatuur is. Dit mix je met ijsblokjes of met een klein scheutje melk/ vanille.

1.       Gebruik 17 gram koffie op 250 ml water.

2.       Doe de gemalen koffie in een reservoir met deksel, voeg het water toe.

3.       Laat dit mengsel ongeveer 12 uur trekken in de koelkast.

4.       Leg een stoffen filter in een vergiet en zet dat op een koffiepot.

5.       Haal de koffie door het filter

6.       Voeg ijsblokjes toe.

7.       Voeg bij het uitserveren een scheutje melk of vanille melk toe om de koffie wat romiger te maken.

 

Let op!

Gebruik je ijsblokjes, wacht dan niet te lang met uitserveren. Je kunt de cold brew koffie ook koud houden met chillstones of plastic vormpjes met koud water erin, die verdunnen de koffie niet. Gebruik de ijsklontjes dan pas bij het uitserveren.

Koffie met koude extractie gezet, smaakt heel anders dan koffie met warme extractie. Het verschil zit hem vooral in de zuurgraad. Deze is bij cold brew heel laag, de smaak is zacht en soms zelfs stroperig.

 

Wij gebruiken voor onze cold brew koffie de Classic Melange. Deze koffie heeft een aromatische body van gebrande noten met een lichte zuurgraad aan het begin, maar daarna harmonisch in de mond.

 

Welke wordt het voor jou de iced coffee of de cold brew coffee?

 

Impress your guests!

 

cold brew.jpg

Sitemap