Wat is latte macchiato?


Dat Nederlanders graag koffie drinken is alom bekend. Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat, zowel onderweg als op het werk of thuis. Ook duiken er overal hippe koffietentjes op. Hier kunt u proeven van de meest bijzondere koffiesoorten. Vooral melkkoffies doen het tegenwoordig erg goed. Deze populaire koffie wordt in allerlei vormen gedronken. Een erg populaire variant is de ‘latte macchiato’. Maar wat is latte macchiato nu precies? En hoe wordt hij gemaakt?


Latte macchiato, cappuccino en een caffè latte: wat is het verschil?

Alle drie de koffies zijn voorbeelden van melkkoffies. Een combinatie van espresso met warme melk hebben ze dan ook gemeen. Het verschil tussen deze koffiesoorten is de volgorde van de bereiding en de verhoudingen van de melk en de espresso. Zo gaat bij een cappuccino eerst de espresso in het kopje en daarna pas de melk. Bij latte macchiato gebeurt dit andersom: in het kopje gaat eerst een laag opgeschuimde melk, waar vervolgens voorzichtig de espresso bij wordt gegoten. Zo ontstaan de kenmerkende lagen: onderin de warme melk, daarbovenop de espresso en afgetopt met een laagje melkschuim. In verhouding heeft een latte macchiato ook meer melk dan een cappuccino.


Bij een caffè latte is de bereiding ook andersom: eerst een espresso en daarna warme melk. Daarnaast wordt er bij een caffè latte weinig tot geen gebruik gemaakt van melkschuim en bij een latte macchiato wel.


Koffie in een glas?

Een latte macchiato is dus te herkennen aan de verschillende laagjes espresso en melk. Om die reden wordt hij niet geserveerd in een kopje, maar in een hoog glas. Zo kunt u de gelaagdheid van deze koffie tenminste ook goed zien. En dat is extra genieten!

Sitemap