WAT IS CAPPUCCINO?

Een van de meest populaire koffiesoorten wereldwijd is misschien wel de cappuccino. Van oorsprong alleen voor bij het ontbijt wordt cappuccino tegenwoordig de hele dag door gedronken. Het is enkel nog in Italië dat er vreemd wordt gekeken wanneer u na 11 uur ‘s ochtends een cappuccino bestelt.


De naam ‘cappuccino’ zegt niks over de smaak van de koffie, maar over de bereidingswijze. De koffie bestaat uit een espresso met melk en melkschuim in drie gelijke delen. Onderin het kopje komt de espresso, vervolgens de melk met daarbovenop een romige laag melkschuim.


DE OORSPRONG VAN CAPPUCCINO

Hoewel de meesten bij cappuccino meteen denken aan Italië komt de naam van deze koffie waarschijnlijk uit Wenen. Er zijn meerdere theorieën bekend rondom de herkomst. Zo stelt een theorie dat cappuccino in Weense koffiehuizen bekend stond als ‘Kapuziner Kaffee’, destijds een koffie met room en suiker. De kleur van deze koffie was gelijk aan de kleur van het habijt van de kapucijner monniken, vandaar de naam.


De naam Kapuziner Kaffe is in Italië omgedoopt tot ‘cappuccino’. Door de jaren heen hebben de Italianen het recept vereenvoudigd en verfijnd tot de cappuccino die we nu gewend zijn: een combinatie van goede espresso, melk en opgeschuimde melk in een voorverwarmd porseleinen kopje.


MELK OPSCHUIMEN VOOR DE PERFECTE CAPPUCCINO

Het opschuimen van melk kan op twee manieren: met een melkopschuimer of door middel van stoom. Melk opschuimen met stoom kan met een espressomachine met stoomfunctie. Bij deze methode wordt er onder hoge druk stoom door de melk geblazen waardoor er belletjes ontstaan in de melk. Door het verwarmen van de melk wordt de smaak intenser. De melk mag hierbij niet warmer worden dan 70 graden.


Over de soort melk voor de beste cappuccino zijn de meningen nogal verdeeld. Wat wel vaststaat is dat volle melk voor een romigere schuimlaag zorgt. Magere melk schuimt sneller op met grotere bellen dan volle melk. Voor het krijgen van een stevige schuimlaag is vooral een hoog eiwitgehalte erg belangrijk. Het eiwitgehalte van volle of magere melk verschilt niet van elkaar. Per merk kan dit wel verschillen.


De bereiding van cappuccino is door echte barista’s inmiddels tot kunst verheven en een goede schuimlaag is dan ook onmisbaar voor de perfecte cappuccino.

Sitemap