Wat is een Ristretto?

Een ristretto is een klein kopje koffie met een volle, intense smaak. Ristretto is Italiaans voor ‘beperkt’, de koffie is sterker van smaak dan een gewone espresso. Ristretto heeft dezelfde bereidingswijze als een espresso, met dezelfde hoeveelheid (of eventueel iets meer) koffie, maar een kleinere hoeveelheid water. Meestal wordt de ristretto in een espressokopje geserveerd. Omdat de hoeveelheid koffie dan een stuk minder is, bestellen veel mensen gelijk een dubbele ristretto.


Een volle, intense smaak

De smaak en aroma van ristretto is een stuk intenser dan die van espresso. Dit betekent niet automatisch dat deze ook bitterder is. Koffie zetten met een espressomachine is een proces waarbij water middels hoge druk de smaak, kleur, geur, cafeïne en oliën uit de koffiebonen extraheert. Hoe meer water er gebruikt wordt, hoe meer de bittere smaak uit de koffie naar voren komt. Voordat deze bittere smaak vrijkomt, komen eerst de zure en zoete smaken naar voren. Doordat de koffie bij een ristretto met minder water in aanraking komt, wordt de smaak intenser en proef je vooral de zure en zoete tonen en de olie die vrijkomt uit de bonen.


Hoe wordt een ristretto bereid?

De bereiding van een ristretto is vergelijkbaar met die van een espresso. Het verschil tussen beide zit hem alleen in de hoeveelheid water die wordt gebruikt. Bij de bereiding van een ristretto wordt ongeveer de helft van de hoeveelheid water gebruikt ten opzichte van een espresso. De hoeveelheid koffie en de extractietijd blijft wel gelijk aan die van espresso.

Sitemap