Wat is een flat white?

 

Melkkoffies zijn momenteel erg populair. Van cappuccino tot latte macchiato en van een caffè latte tot een flat white. Met zoveel variaties zijn ze vaak moeilijk van elkaar te onderscheiden. Eerder bespraken we al de cappuccino en de latte macchiato. In deze blog gaan we graag dieper in op de flat white. Want wat is een flat white precies, wat is de bereidingswijze, hoe verschilt hij ten opzichte van een cappuccino of een latte macchiato en welke koffiebonen zijn het meest geschikt? Ontdek vers gebrande Cook & Boon koffiebonen>>

 

Hoe wordt een flat white bereid?

Een flat white is een populaire melkkoffie die zijn oorsprong vindt in Australië. Bij veel barista’s is deze koffie favoriet vanwege de goed uitgebalanceerde smaak. Door de dubbele ristretto heeft de flat white een sterke smaak die subtiel wordt ondersteund door de fluweelzachte melk.

 

De flat white wordt bereid met een dubbele ristretto, opgeschuimde melk en een dun laagje melkschuim.

 

Bij een ristretto gebruik je 15 ml water t.o.v. 30 ml water bij een espresso. Dit terwijl de doorlooptijd en de hoeveelheid gemalen koffie hetzelfde blijft. Kortom: een ristretto is sterker van smaak, maar niet sterker wanneer het op de hoeveelheid cafeïne aankomt.

Eventueel is het ook mogelijk om een dubbele espresso te gebruiken in plaats van ristretto. Een flat white wordt geserveerd in een grote cappuccino kop.

 

 

FLAT WHITE.jpg

 

Flat white versus cappuccino of latte macchiato

De flat white heeft een sterkere smaak dan een cappuccino en een latte macchiato, doordat er gebruik wordt gemaakt van een dubbele ristretto in plaats van een enkele espresso. 

Daarnaast heeft een flat white een dunnere schuimlaag dan een cappuccino. Ook wordt er bij een flat white gebruik gemaakt van een dunne laag microschuim, terwijl cappuccino en latte macchiato een luchtigere en vollere schuimlaag hebben.

 

Uiteindelijk is het de krachtige smaak van de dubbele ristretto in combinatie met de fluweelzachte melk, die een flat white zo kenmerkend maakt.

 

Welke koffiebonen zijn geschikt voor een flat white?

Omdat dit een melkkoffie is voor de echte koffieliefhebber, raden we een koffiemelange aan met een wat pittigere smaak. Graantonen en rijp fruit geven de body. Tip! Ga voor de Original melange of de Supercharged melange.

 

SHOP COFFEE>>

 

 

ENJOY your flat white!

 

 

flat_white_cook_en_boon_coffeeroasters.jpg

Sitemap