Wat is een flat white?


Melkkoffies zijn momenteel erg populair. Van cappuccino tot latte macchiato en van een caffè latte tot een flat white. Met zoveel variaties zijn ze vaak moeilijk van elkaar te onderscheiden. Eerder bespraken we al de cappuccino en de latte macchiato. In deze blog gaan we graag dieper in op de flat white. Want wat is een flat white precies, wat is de bereidingswijze en hoe verschilt hij ten opzichte van een cappuccino of een latte macchiato?


Hoe wordt een flat white bereid?

Een flat white is een populaire melkkoffie die zijn oorsprong vindt in Australië. Bij veel barista’s is deze koffie favoriet vanwege de goed uitgebalanceerde smaak. Door de dubbele ristretto heeft de flat white een sterke smaak die subtiel wordt ondersteund door de fluweelzachte melk.


De flat white wordt bereid met een dubbele ristretto, opgeschuimde melk en een dun laagje melkschuim. Eventueel is het ook mogelijk om een dubbele espresso te gebruiken in plaats van ristretto. Een flat white wordt geserveerd in een grote cappuccino kop.


Flat white versus cappuccino of latte macchiato

De flat white heeft een sterkere smaak dan een cappuccino en een latte macchiato, doordat er gebruik wordt gemaakt van een dubbele ristretto in plaats van een espresso. Ristretto wordt bereid met iets meer koffie, maar met minder water. Daarom heeft een ristretto een intensere smaak dan espresso.


Daarnaast heeft een flat white een dunnere schuimlaag dan een cappuccino. Ook wordt er bij een flat white gebruik gemaakt van een dunne laag microschuim, terwijl cappuccino en latte macchiato een luchtigere en vollere schuimlaag hebben.

Uiteindelijk is het de krachtige smaak van de dubbele ristretto in combinatie met de fluweelzachte melk, die een flat white zo kenmerkend maakt.