Wat is bourbon barrel aged coffee?

 

De koffiewereld kent vele trends. Eén van die trends  is het laten rijpen van koffiebonen op houten vaten, afkomstig uit de productie van whiskey en rum. In samenwerking met Big Belly Brewing Breda zijn we een aantal weken geleden gestart om de feestdagen te voorzien van een extra luxueuze koffie ervaring.

 

De trend van het hergebruiken van vaten van gedestilleerde dranken is al een aantal jaar in opkomst. Zo wordt er bier gebrouwen op oude whiskey-vaten, of andere producten als sigaren en zelfs pepers. 

 

Maar heb je al eens gehoord van koffie gerijpt in een wiskey-vat?

Hoe wordt dat gemaakt? En proef je dan echt de wiskey?

 

cook & boon coffeeroasters  x   big belly brewing

Onze vrienden van Big Belly beschikken over veel kennis van het laten rijpen van bier op gebruikte vaten en wij van Cook & Boon over het proces van koffieplant tot gebrande boon.

 

We hebben onze krachten gebundeld; het resultaat?

Een Braziliaanse koffieboon, de Yellow Bourbon variëteit, te laten rijpen in een vat afkomstig van de Woodford Reserve distilleerderij uit Kentucky/ Verenigde Staten.

 

coffee facts

Land                    Brazilië

  • Regio                  Matiqueira de Minas
  • Hoogte                1.100- 1.450 meters above sea level
  • Methode             Pulped Natural
  • Variëteit              Bourbon

 

wiskey facts

De Woodford Reserve distilleerderij maakt al sinds 1812 verschillende bourbon whiskeys op authentieke wijze. Het vat waar wij de koffie in hebben laten rijpen, heeft gediend om de Straight Bourbon Whiskey van een mooie houtlagering te voorzien.

Deze amberkleurige bourbon Wiskey heeft in de neus gedroogd fruit, sinaasappel en cacao en heeft smaakkenmerken in de hoek van citrus en kaneel, maar ook toffee en kruidigheid.

 

best of both worlds

De groene en dus nog ongebrande koffiebonen zijn in het vat gegoten, waarna we het vat hebben dichtgetimmerd. Waar er normaal gesproken een periode van 2 tot 3 weken wordt aanbevolen voor het laten rijpen, hebben we gekozen voor een periode van maar liefst 6 weken! Dit heeft voor een extra diepe smaakdimensie gezorgd.

 

Verwacht hierbij een smaak die je nog niet eerder hebt ontdekt in koffie!

 

Zo komt er een frisse houttoets naar voren, gevolgd door wat kers en warmte van de Bourbon Whiskey.

De koffie is gebrand met een wat lichter brandprofiel gericht op het gebruik voor espresso.

 

Het natafelen tijdens de feestdagen wordt met deze koffie een moment om niet te vergeten. Verwen jezelf of je gasten met deze prachtige espresso. Tijdens de feestdagen wordt er flink uitgepakt wat luxueus eten betreft, sluit ook eens af met een koffie waar je nog lang over zult napraten.

 

Let op! De Bourbon Barrel aged coffee is een limited edition; er zijn maar enkele verpakkingen van deze speciale koffie in de maak...Houd ons in de gaten om te ontdekken wanneer het online staat!

 

 

Tip van onze barista's:

 

Dosering enkele espresso:     10 gram

Dosering dubbele espresso:   18 gram

Ideale doorlooptijd:                 27 seconden

 

Verwarm de kopjes die je gaat gebruiken eventjes voor, hierdoor blijft de espresso wat langer op een mooie temperatuur.

 

 

enjoy the new bourbon barrel aged coffee!

 

cookenboon_bourbonclose.jpg

Sitemap