Van koffieplant tot de allerlekkerste koffieboon

Voordat u ‘s ochtends uw lippen aan een heerlijk kop geurige espresso zet, heeft de koffie al een hele reis afgelegd. Van een plantje in het hooggebergte van Peru tot de gebrande koffieboon in uw espressoapparaat. Welke reis legt deze boon precies af, wat is er nodig om een unieke smaak te creëren en valt er onderscheid te maken tussen verschillende koffiebonen? Lees er alles over in onderstaande blogpost.


Arabica koffieboon versus Robusta koffieboon

Er zijn wel 60 verschillende soorten koffieplanten. Slechts twee soorten zijn bruikbaar voor consumptie. We hebben het hier over de Arabica- en de Robusta plant. De Arabica plant wordt verbouwd in hoger gelegen gebieden op schaduwrijke grond. De koffiebonen van deze plant hebben een zachte, rinse smaak. De Robusta plant wordt verbouwd op lager gelegen grond en de bonen hebben een sterkere, meer bittere smaak. Een koffieplant beschermt zichzelf tegen ziektes door middel van cafeïne. Omdat in de hoger gelegen gebieden minder ziektes voorkomen, heeft de Arabica plant minder cafeïne nodig om zichzelf te beschermen.


Het productieproces van koffiebonen

De koffiebonen van de koffieplant leggen letterlijk en figuurlijk een hele reis af voordat u ervan kunt genieten in de vorm van overheerlijke espresso, lungo, cappuccino of latte macchiato. De planten groeien onder andere in Zuid-Amerika, Afrika en Azië en hebben ieder hun eigen soort koffieboon.


Van bes tot koffieboon

In totaal duurt het ongeveer acht maanden voordat de bloemen van de koffieplant zijn veranderd in besjes. Vervolgens duurt het vier jaar voordat er voor het eerst besjes geplukt kunnen worden. De besjes zijn dan mooi rood van kleur. In elke bes zitten twee koffiebonen die vervolgens bewerkt worden.


De bewerkingsmethoden van koffiebonen

Er bestaan drie bewerkingsmethoden van koffiebonen: ongewassen-, honey processed- en gewassen bonen. Ongewassen betekent dat de bessen direct na het plukken te drogen worden gelegd. Na het drogen wordt het vruchtvlees verwijderd. Met deze methode trekken alle smaken van de bes in de boon tijdens het drogen. Honey processed wil zeggen dat de bessen worden gewassen en het vruchtvlees wordt verwijderd met een huller. Een pectinelaag met suikers blijft om de koffieboon zitten, waarna deze te drogen worden gelegd.


Van de derde methode wordt gebruik gemaakt bij Cook & Boon. Na het plukken gaan de bessen direct in het water. Zo worden ze meteen schoon gespoeld. Onrijpe of rotte bessen komen bovendrijven en worden verwijderd. Van de goede, rijpe bessen wordt de schil en het vruchtvlees verwijderd. Daarna worden ze nogmaals gewassen in een bad met enzymen om de pectinelaag te verwijderen. Dit proces duurt 6 tot 12 uur. Tot slot worden ze nog eenmaal gewassen en gesorteerd op grootte voordat ze buiten in de zon te drogen worden gelegd.


Exporteren en branden

Na het drogen worden de koffiebonen verpakt in zakken van 60 a 70 kilogram en worden ze verscheept naar de haven van Antwerpen. Vanuit hier worden ze verspreid over Europa. In de branderij van Cook & Boon worden koffiebonen uit diverse landen gemengd voor het samenstellen van de perfecte melange. Uiteindelijk wordt deze melange gebrand. Tijdens dit brandproces wordt er gevarieerd in temperatuur en brandtijd. Zo krijgt iedere melange haar eigen, unieke smaak en heerlijke aroma.


De koffiebonen van Cook & Boon

De koffiebonen van Cook & Boon worden met de hand geplukt. Op die manier wordt er alleen gebruik gemaakt van de beste kwaliteit koffiebonen. En dat proeft u! Ook het branden doen wij zelf, op ambachtelijke wijze. Lees meer over de verschillende melanges van Cook & Boon of breng meteen een bezoek aan onze webshop.

Sitemap