_MG_0969.jpg

new roast on demand: guatemala

 

Country               Guatemala

Region                Antigua

Altitude              1.500-1.600 meter

Processing          Fully washed

Variety                Bourbon

 

Guatemala, antigua

Antigua is van oudsher Guatemalaans bekendste gebied om koffie te verbouwen. De omstandigheden zijn perfect. De rijke vulkanische grond bevat veel mineralen. Het vochtigheidspeil is laag en constant. De volle zon en koude nachten zorgen er samen voor dat de koffiebessen zich kunnen ontwikkelen tot een Specialty coffee. Deze koffie is verbouwd op een kleine familie boerderij.

 

Strictly High Grown (SHG)

De koffiebonen worden geteeld op de berghellingen op een hoogte tussen de 1.500 tot 1.700 meter. En zijn daarmee gekwalificeerd tot de allerhoogste hoogste kwaliteit: Strictly High Grown (SHG). Alleen koffiebonen die geteeld worden op een hoogte hoger dan 1300 meter worden hiermee aangeduid. Deze hoogte zorgt ervoor dat de koffiebessen langzaam kunnen rijpen en dit heeft een positief effect op de smaak.

 

PROCES

De koffiebessen worden uitsluitend met de hand geplukt. Daarna worden de bessen gewassen. De rijpe (rode) en onrijpe (groene) bessen zinken en worden verwerkt in een centrifugale pulpmachine. Omdat het zachte vruchtvlees door de centrifugaalkracht breekt, komen de rijpe bonen tevoorschijn, verdwijnen door de ‘screens’ en worden zo gescheiden van het zachte vruchtvlees. Deze pulp wordt samen met de groene bessen verwijderd.

Om het vruchtvlees helemaal te verwijderen ondergaan de bonen een gistingsproces in grote watertanks. Door dit proces krijgen gewassen koffiebonen hun karakteristieke fris-zure [rinse] smaaknuance. Na de gisting worden de bonen goed gespoeld in schoon water en vervolgens door de zon of in speciale machines gedroogd. Als de bonen helemaal droog zijn, verwijdert een pelmachine de hoornschil en het zilvervlies. Ten slotte worden de bonen gesorteerd op kwaliteit. De natte bewerking is arbeidsintensiever en levert alleen rijpe bonen op. Dit geeft een betere kwaliteitsgarantie.

 

TASTE

 

Tom, Barista & coffeeroaster bij Cook & Boon:

‘Twee van mijn favoriete smaken proef je direct terug: melkchocolade en citrus. De stevige body zorgt voor een rijk en vol mondgevoel. Perfect als je een liefhebber bent van een intens kopje koffie."

Zetmethode: filter+ espresso

_MG_1137.jpg

 

 

 

 

Sitemap