Op zoek naar een cappuccino apparaat? Dit zijn de mogelijkheden.


In Nederland drinken we sinds een aantal jaren massaal cappuccino. Waar in veel andere landen de cappuccino alleen bij het ontbijt wordt gedronken, drinken we het in Nederland het liefst de hele dag door. Dankzij de toenemende populariteit van de koffie met melk en melkschuim is een goed cappuccino apparaat niet onbelangrijk.


De term ‘cappuccino apparaat’ is enigszins verwarrend, omdat er in principe geen apparaat bestaat voor het bereiden van enkel en alleen cappuccino. Doorgaans wordt cappuccino gemaakt met een espresso apparaat. Er is echter ook een alternatief: de Lattiz melkopschuimer. In deze blogpost vertellen we je hier graag meer over.


Cappuccino apparaat of espresso apparaat?

Een cappuccino apparaat wordt vaak door elkaar gehaald met een espresso apparaat en andersom. In de meeste gevallen wordt cappuccino namelijk gemaakt met een espresso apparaat. Om cappuccino te kunnen maken met zo’n apparaat is het noodzakelijk dat uw machine beschikt over een stoompijpje. U schenkt melk in een melkkannetje en steekt het stoompijpje in de melk. Door de hete stoom die onder hoge druk via het pijpje door de melk wordt geblazen, warmt en schuimt de melk op.


De Lattiz melkopschuimer als cappuccino apparaat

Een alternatief voor het opschuimen van melk met het stoompijpje van een espresso apparaat is de melkopschuimer van Lattiz. Dit apparaat is ideaal voor de bereiding van cappuccino. De Lattiz wordt naast het espresso apparaat geplaatst en produceert met slecht één druk op de knop melkschuim van barista kwaliteit. De Lattiz werkt met de zogeheten bag-in-box, een box met vier liter melkproduct, die na opening ongekoeld zeven dagen houdbaar blijft.


De voor- en nadelen van de verschillende machines

Zowel het espresso apparaat met een stoompijpje als de Lattiz melkopschuimer hebben voor- en nadelen als cappuccino apparaat. We zetten er een aantal voor u op een rij.


De kwaliteit van het melkschuim

Voor wat betreft kwaliteit zijn beide mogelijkheden gelijkwaardig wanneer u zoekt naar een goed cappuccino apparaat. Daar waar u bij een espresso apparaat zelf meer controle heeft over de kwaliteit van uw melkschuim, zijn we over de kwaliteit van de Lattiz melkopschuimer absoluut zeer te spreken.


Hygiëne en schoonmaak van het cappuccino apparaat

Qua hygiëne wint de Lattiz melkopschuimer het van het reguliere espresso apparaat. Na het bereiden van cappuccino met een stoompijpje dient u deze goed uit te blazen en te reinigen. Er kunnen namelijk resten melkschuim achterblijven die de kwaliteit van uw volgende cappuccino beïnvloeden. Het systeem van de bag-in-box van Lattiz is een stuk eenvoudiger. Dit apparaat is namelijk zo ontworpen dat het melkproduct niet aanraking komt met de machine. Hierdoor is dit cappuccino apparaat ook makkelijk schoon te maken.


De snelheid waarmee u cappuccino zet

Ook qua snelheid heeft de Lattiz een streepje voor. Met slechts één druk op de knop zet u tot wel zes cappuccino’s per minuut. Het bereiden van melkschuim met een stoompijpje vereist meer oefening en neemt ook meer tijd in beslag.


Authentieke bereiding van uw cappuccino

Hoewel de Lattiz het op praktische punten wint, blijft voor het echte ‘barista gevoel’ het espresso apparaat met stoompijpje favoriet. Het bereiden van de perfecte cappuccino wordt gezien als ambacht en met een stoompijpje heeft u de bereiding van het melkschuim dan ook zelf in de hand. Zo kunt u uw cappuccino geheel naar wens zetten en genieten van de perfecte cappuccino!


Tot slot zijn ook de kosten niet geheel onbelangrijk. Een voordeel van een espresso apparaat is dat er geen extra investering in een melkopschuimer nodig is. Kiest u voor een espresso apparaat zonder stoompijpje, dan schaft u daarnaast de Lattiz melkopschuimer aan om melk op te schuimen.


Hopelijk geeft dit blogartikel meer inzicht rondom de mogelijkheden wanneer u op zoek bent naar een cappuccino apparaat. Welk apparaat u uiteindelijk kiest hangt af van uw eigen wensen en voorkeuren. Heeft u nog vragen of wilt u graag persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op.

Sitemap