Koffiebonen: wat bepaalt de smaak van de melange?


Koffie kan op allerlei manieren worden bereid. Maar of u nu houdt van melkkoffies zoals cappuccino of het meest geniet van een traditionele espresso: de koffiebonen bepalen uiteindelijk voor het overgrote deel de smaak. De smaak van de koffiebonen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de soort koffieboon, het land van herkomst en het brandproces. Dag in dag uit werken koffie-experts over heel de wereld aan het samenstellen van de meest bijzondere en smaakvolle melanges. Maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk?


Twee soorten koffieplanten: Arabica en Robusta

Zoals uitgelegd in onze vorige blog ‘Van koffieplant tot allerlekkerste koffieboon’ bestaan er wel 60 verschillende koffieplanten. Van die 60 koffieplanten zijn er slechts twee soorten bruikbaar voor consumptie: de arabica en de robusta. Het verschil in smaak tussen deze koffiebonen ontstaat onder andere door het klimaat en de hoogte waarin de koffieplanten worden verbouwd.


De milde, aromatische smaak van de arabica koffiebonen wint het van de sterkere, scherpere smaak van robusta. Arabica bezit van nature mooie, complexe smaken waardoor ook wij deze koffieboon het meest gebruiken in onze melanges. In een van onze melanges wordt een klein percentage robusta gebruikt, om het typisch Italiaanse espresso karakter van deze melange te versterken.


Het brandproces van koffiebonen

Groene koffiebonen hebben van zichzelf weinig smaak, daarom worden ze gebrand. Tijdens het brandproces verandert de kleur en komen er belangrijke smaak- en geurstoffen vrij. Het branden gebeurt in grote tonnen die langzaam ronddraaien en door gasbranders worden verhit. De temperatuur in deze branders loopt op tot wel 215 graden celsius. De exacte temperatuur verschilt per melange. De brandtijd, de snelheid waarmee de temperatuur oploopt in de brander en de maximum temperatuur bepalen het uiteindelijke smaakprofiel van de koffie.


Het land van herkomst

Tot slot is ook het land van herkomst van koffiebonen bepalend voor de smaak. Zo groeit de koffieplant onder andere in Zuid-Amerika, Afrika en Azië en worden er in meer dan 70 verschillende landen koffiebonen verbouwd. De meest bekende landen zijn Brazilië, Colombia, Ethiopië, Vietnam en Indonesië.


Wilt u graag verschillende melanges proberen om zelf eens de verschillende smaken te ervaren? Probeer dan nu ons proefpakket en geniet van: Original, Country & Super Charged.

Sitemap