In 5 stappen de perfecte latte macchiato

Latte macchiato is een erg populaire koffie onder de zogenaamde ‘melkkoffies’. De koffie is te herkennen aan de verschillende lagen melk en espresso. Doorgaans wordt hij geserveerd in een hoog glas, zodat deze lagen goed zichtbaar zijn. Maar hoe wordt een latte macchiato precies gemaakt? En wat heeft u er voor nodig? Veel mensen denken dat de bereiding erg ingewikkeld is, maar is dat ook zo? Nee, gelukkig niet! Met deze handige blogpost leert u hoe u zelf in vijf eenvoudige stappen de perfecte latte macchiato maakt.


1 - Melk opschuimen

Het maken van een latte macchiato begint bij het opschuimen van de melk. Gebruik ongeveer de hoeveelheid melk van twee à drie espressokopjes. Verwarm de melk en schuim hem op met uw espresso apparaat in een melkkannetje.


2 - Opgeschuimde melk in een glas

Vul vervolgens een voorverwarmd latte macchiato glas tot nét onder de rand met de opgeschuimde melk. Laat deze even staan zodat de warme melk naar beneden zakt en het schuim bovenop blijft liggen.


3- Espresso zetten

Maal de koffiebonen. Gebruik hiervoor de hoeveelheid die u nodig heeft voor één espresso. Gebruik een tamper om de koffie aan te drukken in de filterdrager en zet vervolgens de espresso.


4 - Espresso toevoegen

Giet nu heel voorzichtig de espresso door het melkschuim in het glas. De truc zit ‘m vooral in het voorzichtig schenken. Op die manier ontstaan vanzelf de verschillende laagjes. Worden de lagen niet goed zichtbaar? Laat dan het warme melkschuim nog iets langer rusten.


5 - Stijlvol serveren

Een latte macchiato wordt altijd in een glas geschonken. In een hoog glas komen de verschillende laagjes goed tot hun recht. Serveer het glas op een schotel met een lange lepel.


Genieten van uw eigen latte macchiato

Aan de koffievlek die ontstaat bovenop het witte schuim heeft de latte macchiato zijn naam te danken. ‘Latte’ betekent melk en ‘macchiato’ betekent vlek, ofwel: bevlekte melk. De verhouding melk en espresso en de bereidingswijze geven de latte macchiato haar karakteristieke smaak. U proeft eerst het zoete van het melkschuim, daarna de bittere sensatie van de koffie, om af te sluiten met weer de zoete smaak van warme melk. Hmm.. een feestje in uw mond!

Sitemap