HOE TAMP JE KOFFIE?

 

Heb je een espressomachine? Of overweeg je om er eentje te kopen? Dan ontkom je meestal ook niet aan het tampen. Wanneer je een losse koffiemolen bij je espressomachine hebt en de koffie zelf aan moet drukken, lees dan deze blog om jouw barista skills te professionaliseren. 

 

Je koffie kun je maken of breken met het tampen. Want wist je dat je met het tampen (aandrukken) van de gemalen koffie in de filterdrager mede de smaak van de koffie bepaald? Wat is de juiste manier?

 

Iedereen zet op een andere manier koffie. Met een espressomachine druk je de gemalen koffie aan met een tamper. Dit is een handeling die je eigenlijk blind doet. Iedereen doet dit op zijn eigen manier. Maar let op! Druk je de koffie te hard aan wordt de koffie bitter, doe je dit te zacht wordt ie te slap. 

Dit zou je eens moeten proberen, tamp eens te hard of te zacht en vergelijk hoe de koffie doorloopt. Dan zie en proef je de verschillen!

 

Waarom tampen?

Het aandrukken van de koffie zorgt voor een glad en compact oppervlak, waardoor het water uit de machine overal evenveel weerstand ondervindt. Je wilt dit steeds op dezelfde manier kunnen herhalen, zodat jouw favoriete koffie steeds hetzelfde smaakt.Die controle zorgt er namelijk voor dat je kunt herhalen wat je doet en je dus steeds opnieuw een lekker bakje kunt zetten. Daarom is het belangrijk dat je de onderdelen van het tampen goed onder de knie krijgt.

 

STAP 1:

Zorg dat je de koffiedeeltjes goed verdeeld. Dit kun je doen door een paar keer met de filterdrager op een harde ondergrond te tikken of egaliseer de gemalen koffie heel licht met je vinger.

 

 

STAP 2:

Zet je filterdrager in een tamping station of op een tamping mat en druk de koffie stevig aan met je tamper met de druk van circa 15 kg. Houd hierbij je arm zo verticaal mogelijk. 

Zorg dat je dit recht doet. Hiermee zorg je ervoor dat het water gelijkmatig door het koffiebed heen gaat. Als je scheef tampt, krijg je 2 verschillende koffies. Pas op dat er geen gaten vallen in de gemalen koffie doordat je te hard drukt!

 

 

STAP 3:

Strijk het oppervlak glad door de tamper rond te draaien met zijn eigen gewicht. Overtollige koffie op de rand van de filterdrager strijk je met een vlakke hand weg. 

 

 

 

Klik de filterdrager in jouw espressomachine and you're ready to brew!

 Oefening baart kunst, je zult merken dat je hier steeds minder bij na gaat denken en op de automatische piloot goed tampt.

 

 

 

TAMPEN, HET BEPAALD DUS WEL DEGELIJK DE SMAAK VAN JOUW KOFFIE. ER ZIJN GELUKKIG TALLOZE TOOLS OM JOUW TAMPing SKILLS TE VERBETEREN.

DENK BIJVOORBEELD AAN EEN TAMPSTATION EN DE TAMPER ZELF ontdek onze barista gear>

 

Shop baristagear

Sitemap