Cappuccino maken lastig? Lees 3 tips van onze barista

Een goede cappuccino maken is niet altijd even gemakkelijk. Zelfs voor de echte barista’s vraagt dit vaak om enige oefening. Het geheim zit ‘m met name in de bereiding van het perfecte melkschuim. Vanuit zijn liefde voor goede koffie vertelt onze barista Tom graag meer over cappuccino maken en deelt hij 3 exclusieve tips. Zo kunt u voortaan genieten van een overheerlijke, zelfgemaakte cappuccino.


Cappuccino maken: een uitgebreide handleiding


Allereerst nog even de basis: een cappuccino bestaat uit drie gelijke delen espresso, melk en melkschuim. Voor de espresso gebruiken we bij Cook & Boon onze Original. Deze espresso is heerlijk vol van smaak. Voordat we aan het melkschuim beginnen, zorgen we ervoor dat we eerst de espresso bereiden. Dan hebben we het makkelijkste gedeelte van een cappuccino maken alvast gehad.


Stoompijpje van het espresso apparaat schoonmaken

De uitdaging zit ‘m voornamelijk in de bereiding van het melkschuim. Hiervoor gebruiken we de stoomfunctie van het espresso apparaat. Vul eerst het melkkannetje met volle melk tot aan het begin van de schenktuit. Draai nu de stoomknop enkele seconden open om eventuele condensresten uit de stoompijp te verwijderen. Leg het uiteinde van de stoompijp in een schone doek om de waterspetters op te vangen.


Melk opschuimen met het stoompijpje

Plaats nu de stoompijp in de melkkan. Zorg dat deze een centimeter verwijderd is van de rand en dat deze licht gekanteld is met de gaatjes van de stoomtip naar de zijkant van de kan. Draai de stoomknop volledig open, de stoom wordt nu onder hoge druk door de melk geblazen. Laat direct hierna de melkkan geleidelijk zakken, tot u het oppervlak van de melk heeft bereikt, u hoort nu een ‘sissend’ geluid.


Let op: Als u de kan te ver laat zakken blaast de stoom bovenop de melk waardoor er grote bellen ontstaan. Zo heeft u kans dat de melk uit het kannetje spat. Laat u de melkkan niet ver genoeg laat zakken? Dan wordt er geen lucht in de melk geblazen, maar wordt de melk alleen verwarmd. Ga dus op zoek naar het juiste punt. Dit is essentieel voor het maken van cappuccino met heerlijk, vol melkschuim.


Stretching

Tot een temperatuur van zo’n 40 graden celsius ‘trekt’ u de kan naar beneden waarbij u het sissende geluid hoort. Dit wordt ook wel ‘stretching’ genoemd. Daarna brengt u de kan weer terug naar boven. De melk wordt nu onderin de kan verder vermengd en verwarmd.


Temperatuur van de opgeschuimde melk

Wanneer de melk een temperatuur heeft bereikt van 65 graden celsius kunt u stoppen met opschuimen. U kunt eventueel gebruik maken van een thermometer om de temperatuur te controleren. Zorg er in ieder geval voor dat de melk niet warmer wordt dan 70 graden celsius.


Melk en melkschuim mengen

Draai de stoomknop dicht en zet de melkkan even opzij. Maak eerst met een licht vochtige doek de buitenkant van de stoompijp schoon en draai nogmaals de stoomknop enkele seconden open om melkresten in de stoompijp te verwijderen. ‘Wals’ nu het melkschuim rond in het kannetje om alle melk en melkschuim mooi met elkaar te vermengen totdat er een mooi glanzend oppervlak ontstaat. Schenk tot slot het melkschuim bij de espresso en geniet van een heerlijke zelf bereidde cappuccino!


De kunst van cappuccino maken hebben we nu behandeld. Maar wat is nu het geheim van het perfecte melkschuim? Lees vooral nog even onderstaande tips.


Tip #1: Gebruik koude melk

Gebruik voor het bereiden van het melkschuim altijd koude melk. Het voordeel hiervan is, dat het langer duurt voordat de melk op temperatuur is. Hierdoor heeft u langer de tijd om de melk goed op te schuimen, voor een mooi, vol en stevig melkschuim.


Tip #2: Het geheim zit in de belletjes

De lekkerste cappuccino heeft een heerlijke volle, romige schuimlaag. Voor goed melkschuim zijn de belletjes erg belangrijk. Hoe kleiner de belletjes hoe steviger het schuim. Het schuim blijft dan veel langer overeind staan. Voor stevig schuim kunt u het beste gebruikmaken van volle melk in plaats van halfvolle- of magere melk.


Tip #3: Mix de melk met het melkschuim

De laatste stap wanneer u cappuccino gaat maken is erg belangrijk: de melk en het melkschuim nog even rustig walsen in het kannetje. Hierdoor mixt de melk een beetje met het schuim en wordt hij beter opgenomen door de espresso. Daarnaast ontstaat hierdoor een mooi glanzend schuim. En het oog wil natuurlijk ook wat!


De beste tip is simpel: blijven oefenen! U voelt steeds beter aan hoelang u de melk moet opschuimen en wanneer de temperatuur juist is. Experimenteer eventueel met melk van verschillende fabrikanten. Belangrijk is vooral dat u plezier beleeft aan cappuccino maken en vervolgens kunt genieten van een overheerlijke zelfgemaakte cappuccino!


Sitemap