WAT IS EEN CAFFÈ LUNGO?

Italië kent tal van koffiesoorten. Van een espresso tot cappuccino en van een caffè latte tot ristretto. Veel koffieliefhebbers en barista’s zijn dan ook dagelijks bezig met het bereiden en proeven van de meest bijzondere koffiesoorten. Een populaire bereiding is de zogenaamde ‘caffè lungo’. Maar wat is een caffè lungo nu precies? En hoe wordt hij gemaakt?


HOE MAAKt u EEN CAFFÈ LUNGO?

Lungo is Italiaans voor ‘lang’. De koffiesoort heeft deze naam te danken aan het langere extractieproces dan bij een espresso. U kunt een caffè lungo dus zien als een uitgerekte espresso. Voor de bereiding van een caffè lungo gebruikt u dezelfde hoeveelheid gemalen koffie als een espresso.


Het verschil zit hem in de hoeveelheid water die door de koffie wordt geperst. Voor een lungo wordt er twee keer zoveel water gebruikt als voor een espresso. Een caffè lungo wordt dan ook geschonken in een groter kopje. Doordat er twee keer zoveel water nodig is om de koffie te maken, moet de koffie voor een lungo grover worden gemalen om overextractie en een te bittere smaak te voorkomen.


Door het iets langere extractieproces van de caffé lungo neemt het water meer componenten van de koffie mee. Hierdoor is hij wat bitterder van smaak en bevat hij meer cafeïne dan een espresso. Zorg ervoor - net als bij een espresso - dat u het kopje voorverwarmt voor de perfecte lungo.


LUNGO VS AMERICANO

Een bereiding die wel iets weg heeft van de lungo is de ‘americano’. Om die reden worden ze ook vaak met elkaar verward. Een americano en een lungo zijn echter niet hetzelfde. Beide koffiesoorten zijn een espresso met extra water, maar zowel de bereidingswijze als de smaak zijn anders.


Bij een americano start u met een espresso. Vervolgens wordt hier een hoeveelheid heet water aan toegevoegd. De extra hoeveelheid water maakt de americano minder sterk. De lungo heeft juist een sterkere en meer bittere smaak doordat al het water door de gemalen koffie wordt getrokken.


Wilt u graag een uitgerekte espresso? Vergis u dan niet met een americano en kies voor de enige echte caffé lungo.

Sitemap