Met deze 8 termen maak jij indruk

op jouw favoriete barista!

 

 

De werktafel van de barista; vol, geordend en efficiënt. Maar, wat ligt er zoal op deze werkbank en waar zijn al die materialen toch voor? Hier wat uitleg zodat jij indruk kan maken op de barista in de plaatselijke espressobar.

 

 

1. Het espressoapparaat 

Ze zijn er in allerlei soorten en maten maar allen worden gebruikt voor hetzelfde product: koffie. Het hart en pronkstuk van iedere espressobar. Meestal bestaande uit 1 of meer ‘zetgroepen’, een stoompijpje en een heetwaterkraan.

 

2. De koffiemolen

Daar waar de gebrande koffie in gaat en de gemalen koffie uitkomt. Vaak zie je meerdere molens staan wat betekent dat de barista verschillende soorten koffie heeft te bieden.

 

3. De tamper & het tampstation

Meestal te herkennen aan de chromen ronde/ platte onderkant en staat over het algemeen dichtbij de koffiemolen. De tamper wordt gebruikt om de gemalen koffie aan te drukken in de filterdrager. Het tampen zelf gebeurd in het zogenaamde tampstation welke in dit proces dient als houder voor de filterdrager.

 

4. De uitklopbak

De naam zegt het al: deze bak wordt gebruikt om de reeds gebruikte gemalen koffie (koffiedik) in uit te kloppen. Wist je dat… Dit koffiedik goed gebruikt kan worden om oesterzwammen op te kweken?

 

5. De melkkan

Zonder dit gereedschap zou er geen hartje te zien zijn in jouw cappuccino. Het melkkannetje wordt gebruikt om de melk op te schuimen (vakterm: stretchen) en de melk te verwarmen tot een temperatuur van tussen de 60 en 65⁰C. 

 

6. De kookwekker

Waarom heeft de barista toch die kookwekker nodig om jouw kop koffie te zetten? Iedere barista gebruikt parameters om het perfecte kopje koffie voor jou te zetten. Tijd is er hier één van. Zo duurt het gemiddeld 25 seconden om het water door de gemalen koffie te ‘persen’.

 

7. De weegschaal

Ook de weegschaal heeft alles te maken met de parameters. Een dubbele espresso wordt namelijk gezet met gemiddeld 18 gram gemalen koffie. Het resultaat mag dan tussen de 35 á 50 gram espresso bevatten.

 

8. Reinigingsmiddelen

De werkbank van de barista moet altijd schoon zijn. Een clean desk policy, maar dan achter de bar. Zo vind je er droge doeken om de filterdrager schoon te maken, vochtige doekjes om het stoompijpje te reinigen en een borsteltje om gemalen koffie van de molen af te vegen.

 

Dus, als je komend weekend een espresso bestelt aan de bar, gooi eens wat termen in het gesprek. Laat eens horen dat je meer van koffie weet dan dat er verwacht wordt en misschien kan de barista je nog meer vertellen.

 

Succes!

 

blog baristagear werkbank collage.jpg

Sitemap