Macchiato vs Cortado: wat is het verschil?


In eerdere blogs vertelden we al meer over de populaire latte macchiato. Maar er bestaat ook zoiets als espresso macchiato. Veel mensen weten niet dat er wel degelijk verschil is tussen beide. In dit artikel vertellen we graag meer over de espresso macchiato en vergelijken we deze met zijn Spaanse broertje: de cortado.Kort samengevat: Wat is een macchiato?

Een macchiato - dus niet te verwarren met een latte macchiato - is een espresso met een wolkje melkschuim. Ideaal voor mensen die espresso te sterk van smaak vinden en voor wie cappuccino teveel melk bevat. Macchiato is het Italiaanse woord voor ‘bevlekt’. Bij de bereiding van een macchiato wordt de melk opgeschuimd en de dikke, bovenste schuimlaag op de espresso gelepeld. De uitgebalanceerde smaak die zo ontstaat is favoriet onder vele barista’s. Bij een latte macchiato wordt er veel meer melk gebruikt, terwijl de hoeveelheid koffie gelijk blijft. Een latte macchiato is te herkennen aan de typerende lagen van espresso, melk en melkschuim.Wat is een cortado?

De cortado is het Spaanse broertje van de macchiato. Ze lijken dan ook erg veel op elkaar. Bij een cortado wordt er ook melkschuim aan de espresso toegevoegd om de smaak van de espresso te verzachten. Maar in tegenstelling tot de macchiato wordt er bij een cortado niet enkel het dikke melkschuim gebruikt, maar wordt er ook de meer vloeibare, opgeschuimde melk bijgeschonken. De opbouw van een cortado is vergelijkbaar met die van een cappuccino, maar dan met minder opgeschuimde melk. Een cortado zit dus eigenlijk tussen een macchiato en een cappuccino in. Cortado wordt geserveerd in een klein glas.

Sitemap