NIEUWE SINGLE ORIGIN, ontdek slow coffee

 

 

In de koffiewereld zie je regelmatig Single Origin voorbij komen. Hoewel wij echt geloven in het signatuur van een goede koffiebranderij met eigen mooie blends, zien wij ook de kracht van deze specialty coffees.

Vooral slow brewed coffee heeft de perfecte smaakbeleving.

 

slow living, slow coffee

Waar we voorheen vooral voor snelheid en gemak gingen op het gebied van koffie, wint slow brewed coffee steeds meer terrein. Koffie zetten met de hand wordt ook onder het grotere publiek steeds meer gedaan. Je ziet dat men steeds meer gaat voor kwaliteit en met aandacht je product bereiden. Zowel in de keuken qua gebruik (liever vers bereid dan uit een pakje) als de basis van het product (liever een goed stuk vlees van de slager dan een kiloknaller uit de supermarkt). We willen steeds meer weten waar het product vandaan komt.

 

Ook op koffiegebied is deze verschuiving merkbaar. Steeds vaker mogen de mooie espressomachines met verse bonen gezien worden op het aanrecht. Influencers gaan tegenwoordig zelfs voor een heuse coffeecorner in de keuken.

Daarnaast wordt er dus steeds meer slow coffee gezet: met de hand. Een fijne afwisseling naast een stevige espresso; een milde en ietswat friszurige specialty coffee. Je moet er even geduld voor hebben, maar dan heb je ook wat.

 

 

Je hebt keuze uit diverse zetmethodes voor slowcoffee zoals de sexy Chemex, een AeroPress of een Hario V60, en de french press of ambachtelijke percolator. Ook de hippe Moccamaster, is als filterzetapparaat zeer geschikt.


Slow koffie wordt ook vaak filterkoffie genoemd. Het is belangrijk dat je het met aandacht zet.

Ieder stap in het brouwproces heeft namelijk een impact op de smaakbeleving van de koffie.

De keuze van koffiebonen (check de herkomst van de bonen) tot de maalgraad en de hoeveelheid water...
het is wegen en proberen tot je de perfecte filterkoffie hebt.

 

6 tips:

1. Kies de juiste koffieboon
Een slow coffee zet je het liefst met wat lichter gebrande single origin/ specialty coffee.
Dan kun je zelf goed alle smaaktonen onderscheiden die passen bij het land van herkomst.

2. Maal je bonen zelf, grof gemalen.

Als je de koffieboon maalt op het moment dat je de koffie gaat zetten, blijft de smaak het best behouden.

3. Spoel je papieren filter voor met warm water

4. Kijk naar je hoeveelheid water/ koffie

Een vuistregel: 1 liter water op 60 gram koffie.

5. Blooming

Giet in kleine hoeveelheden water op de gemalen koffie, laat het ongeveer 20-30 seconden staan. Dan ontsnappen eventuele gassen uit de koffiebonen, wacht tot de koffie goed is doorgelopen, zo'n 3-4 minuten.

 

Veel proberen en experimenteren dus!

 

 

STAY SHARP!

 

 

slowcoffee.jpg

   
 

Sitemap